Toonaangevend ingenieursbureau in constructieadvies

Ministerie van Defensie

Betrokken partijen

Opdrachtgever:

Rijksgebouwendienst

Architect:

Sander Architecten

Installatie adviseur:

Sweegers en de Bruijn

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Hoofdaannemer:

Heijmans Utiliteitsbouw

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2006 - 2012

Omvang:

41114 m2 BVO

Locatie:

Den Haag

Omschrijving

Voor de transformatie van het bestaande Rijksmonument heeft architect Ellen Sander van Sander Architecten een nieuwe ordening in het gebouw aangebracht. De vleugels van het pand zijn met elkaar verbonden door de open binnenplaats te overkappen. Als een camouflagenet omspant het glazen dak de binnenhoven van het Ministerie van Defensie. De betonnen structuur met piramidevormige daklichten in composiet is prachtig vormgegeven. Door innovatieve engineering en vroegtijdige samenwerking is iets bijzonders bereikt.

De dragende kolommen onder het dak zijn ogenschijnlijk willekeurig verspreid, als bomen in een bos. Om tot deze ongebruikelijke kolomplaatsing te komen, is in diverse ontwerpsessies gezocht naar de optimalisatie tussen daglichttoetreding en elegantie van het dak. Naast het overkappen van de binnenplaats, het plaatsen van nieuwe liften en trappen  zijn er ook grote constructieve ingrepen uitgevoerd op de begane grond en in de kelders van het gebouw. Door veranderingen in de bovenbouw, waardoor de krachtsafdracht naar de fundering en de kelder veranderde zijn er bestaande keldervloeren verzwaard. Op een aantal plaatsen zijn waterdichte doorvoeren gemaakt om naast elkaar liggende kelders met elkaar te verbinden.

Sander Architecten is overtuigd: “Niets aan het dak is standaard. We hebben vanaf het begin van het ontwerpproces fabrikanten en adviseurs erbij betrokken om het dak integraal te ontwikkelen. Ook de attesten en keuringen waren geregeld vóór de aanbesteding, zodat de aannemer met het compleet geëngineerde ontwerp aan de slag kon gaan. Anders was dit resultaat nooit bereikt.

Print