Creative Valley

Betrokken partijen

Opdrachtgever:

NIC Commercieel vastgoed

Architect:

GENT&MONK ARCHITECTEN BNA

Installatie adviseur:

Ingenieursburo Linssen

Constructie adviseur

Pieters Bouwtechniek

Hoofdaannemer:

Dura Vermeer, Houten

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2007 - 2009

Omvang:

5300 m2 BVO

Locatie:

Papendorp

Creative Valley is een kantoorgebouw voor creatieve organisaties. Allen in één gebouw, maar met behoud van eigen identiteit. Hiervoor is een concept bedacht met private, public en privileged ruimtes. Dit is door de architect vormgegeven door een langgerekt, 5,4m breed middenschip te ontwerpen, waarin de public en privileged ruimtes liggen. Het middenschip is uitgevoerd in schoonwerkbeton en is vrij gesloten. De private boxen zijn zo transparant mogelijk gemaakt. 

Om variatie en een ogenschijnlijke verdeling over de gevel van de boxen te verwezenlijken, is een inventieve oplossing bedacht voor de draagstructuur van deze uitkragende boxen. Aan weerszijden van het middenschip zijn verdiepingshoge vakwerken geplaatst. Net als bij een weegschaal is hiermee het gebouw in evenwicht. De variatie in gevelbeeld is behaald door aan de ene zijde een verdieping bovenop deze vakwerkconstructie te plaatsen, terwijl deze aan de andere kant eronder is gehangen. In de boxen is gekozen voor een technische uitstraling. Al het staalwerk en de installaties zijn in het zicht gelaten. De staalconstructie is uitgevoerd in buizen en kokers. Door de lijfdikte van de kokers aan te passen aan de benodigde sterkte, is de staalconstructie geoptimaliseerd, zonder dat dit uiterlijk zichtbaar is. Het staalwerk is in het werk brandwerend geschilderd om te voldoen aan de eis van 60 minuten.

Het bijzondere aan dit project zijn de grote uitkragingen van de boxen op een zeer smalle basis. De boxen hangen letterlijk aan het middenschip. Ze kragen ongeveer 11 meter uit en zijn daarom uitgevoerd in verdiepingshoge stalen vakwerken met kanaalplaatvloeren.