Spoorzone Nieuw Delft


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Zorginstelling Pieter van Foreest & woningcorporatie Woonbron

Architect:

Atelier PUUUR architectuur & stedenbouw

Hoofdaannemer:

Boele & van Eesteren

Bouwkundig adviseur:

Pieters Bouwkunde

Bouwfysica:

Peutz

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2022 - 2025

Locatie:

Delft

Beeldmateriaal:

Atelier PUUUR, Amsterdam

Naast het historische centrum van Delft wordt een nieuw stadsdeel gerealiseerd: Nieuw Delft. Dit gebied van 24 hectare zal ongeveer 1.200 woningen en 40.000 m² aan stedelijke functies omvatten. Met de ondertunneling van het spoor zijn de twee stadsdelen samengevoegd, waardoor er ruimte ontstaat voor deze nieuwe ontwikkeling. Tegen 2025 zal dit Spoorzonegebied zijn getransformeerd tot een dynamische leefomgeving met voorzieningen zoals een nieuw station en stadskantoor. Het gebied zal fungeren als de nieuwe toegangspoort tot Delft, met brede boulevards, een groot stadspark, een gracht en diverse architectuur gericht op duurzaamheid en mobiliteit.

Nieuw Delft vormt een schakel tussen de binnenstad, de naoorlogse wijk Voorhof en de groeiende kennisgemeenschap rondom de TU Delft. Het wordt een plek waar mensen kunnen wonen, werken, ontspannen en elkaar ontmoeten.

Op veld 6 van Nieuw Delft, aan de kop van de Prinses Ireneboulevard, zal een nieuw woonzorgcomplex worden gerealiseerd door zorginstelling Pieter van Foreest. Dit gebouw maakt deel uit van een reeks hoeksteengebouwen binnen het Nieuw Delft-plan, ontwikkeld volgens het ‘Zicht op Delft’-plan van Palmbout Urban Landscapes. Dit plan biedt een flexibel raamwerk voor invulling zonder strikte vooraf vastgestelde kaders.

Aan de Ireneboulevard komt een woonzorgcomplex met ongeveer 120 zorgwoningen en 70 sociale huurwoningen. Het complex krijgt een gemeenschappelijke parkeergarage, gerealiseerd in samenwerking met wooncorporatie Woonbron uit Rotterdam. Dit complex richt zich op bewoners met lichte zorgbehoeften of toekomstige zorgbehoeften, met structuren die zorguitwisseling mogelijk maken.

Het ontwerp stimuleert ontmoeting en buitenbeleving door gemeenschappelijke binnen- en buitenruimten. Kwetsbare bewoners, zoals mensen met dementie, krijgen de mogelijkheid om vrij te bewegen in een beschermde omgeving. Het zorgcomplex vormt een markant gebouw aan de kop van het bouwblok, met daarnaast diverse zelfbouwblokken die variatie en karakter toevoegen.

Met deze nieuwbouw realiseert Pieter van Foreest een project waarin hun zorgvisie optimaal tot uiting komt. Het complex weerspiegelt zowel de traditie als de toekomstvisie van de zorginstelling en biedt een moderne en persoonlijke benadering van zorg.

De ontwikkelaar van het project is PlanPartners B.V. (Kopblok).