Onderzoeksgebouw VU
Betrokken partijen
VU Amsterdam
Architect:cepezed
Installatie adviseur:DWA
Bouwfysica:DGMR
Projectdata
2016 - 2023
Omvang:25800 m2 BVO
Locatie:Amsterdam
Beeldmateriaal:cepezed
Het Onderzoeksgebouw VU huisvest een breed scala aan faciliteiten en functies voor onderwijs en onderzoek binnen het thema Human Health & Life Sciences en voor de afdelingen Natuurkunde, Neurowetenschappen en Aardwetenschappen. Denk aan elektromicroscopie en trillingsvrije laserlaboratoria met constante temperatuur en R&D faciliteiten voor samenwerking met derden. Maar ook campusvoorzieningen zoals horeca, ontmoetings- en vergaderaccommodaties. Er werken ongeveer 500 mensen. Het gebouw is ontworpen door cepezed. Samen met het 0|2 Labgebouw en het Nieuwe Universiteitsgebouw is het onderzoeksgebouw de vervangende nieuwbouw voor het verouderde W&N gebouw, dat grotendeels is afgebroken.
Laboratoria
Bij het Onderzoeksgebouw VU hoort natuurlijk een moderne en goed uitgeruste labinrichting. Om dit te realiseren heeft de VU in maart 2021 met POTTEAU Labo een aannemingsovereenkomst getekend. Het bedrijf won de aanbesteding van vijf andere labinrichters, waarbij onder andere is gelet op duurzaamheid, veiligheid en innovatie.
Het nieuwe gebouw bestaat uit twee gebouwen, een voorhuis en een achterhuis, waarbij het achterhuis nagenoeg trillingvrij is. In het gebouw is een breed scala aan functies en onderzoeksfaciliteiten gehuisvest. Denk aan een cleanroom, isotopenlab en laserlab.
Duurzame ontwikkeling
Naast een permanente investering in onderwijs en onderzoek geeft de VU met dit nieuwbouwproject inhoud aan haar duurzame ambitie. De VU ambieert met het ontwerp van dit gebouw, het BREEAM Nieuwbouw Ontwerpcertificaat niveau Excellent. Duurzame maatregelen zijn vanaf de start van het ontwerp meegenomen. Er is een warmte koude opslag (WKO) in de bodem. Het dak is uitgerust met zonnepanelen. Daarnaast zijn er onder andere energiearme liften, led-verlichting en waterbesparend sanitairvoorzieningen.