Via Nova College


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Utrecht

Architect:

BDG Architecten

Installatie adviseur:

Deerns

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2016 - 2018

Omvang:

10000 m2 BVO

Locatie:

Utrecht

Beeldmateriaal:

Impressies: bdg architecten | Foto's: Pieters Bouwtechniek

Het Via Nova College wil een schoolgebouw dat de sfeer ademt van het toekomstige beroepsonderwijs. Een gebouw waarin leerlingen zelfstandig kunnen werken, samenwerken en elkaar kunnen ontmoeten. Sport neemt een belangrijke plaats in binnen het onderwijsprogramma en dat mag gezien worden. Ook in het gebouw. De krappe locatie tegenover station Vleuten vormt een uitdaging om alle onderwijsonderdelen in te passen. 

Dat vraagt om een praktisch en overzichtelijk gebouw. Een goede verdeling tussen rust en beweging. En om flexibele ruimten. Door de verdiepingen trapsgewijs op elkaar te stapelen kunnen we binnen een beperkte ruimte alle onderwijsclusters huisvesten, een duidelijk entree aan de school geven en houden we rekening met de laagbouw in de omgeving. De sportieve activiteiten maken we voor de wijk zichtbaar door grote ramen in de gymzalen. Zo zien passanten wat de school beweegt.

Lokalen gestapeld als een 'praktijktoren'
Ook de praktijklokalen zijn aan de buitenzijde goed zichtbaar, omdat ze boven elkaar zijn gestapeld als een ‘praktijktoren’ binnen het gebouw. De grote vensters zorgen er als een soort etalage voor dat voorbijgangers vanaf het stationsplein kunnen zien dat er praktijkonderwijs wordt gegeven. 

Een andere manier om interactie met de wijk te stimuleren, zijn de onderwijswinkels. Daar verkopen de leerlingen hun (zelfgemaakte) producten en diensten om verkoopervaring op te doen. De glazen puien nodigen voorbijgangers uit om bijvoorbeeld een broodje te kopen of om kopietjes te maken in de copyshop.

In het interieur van de school is een goede verdeling tussen rust en beweging cruciaal. Daarom wordt er een duidelijke scheiding tussen verkeerszones en verblijfszones aangebracht. De centrale kern met trappen is het actieve hart vol beweging. Daar omheen liggen de leervelden en domeinen waar rustig wordt gewerkt.

Het project is gegund op basis van een architectenselectie waarbij Pieters Bouwtechniek de architect (BDG architecten) vanaf het eerste moment heeft bijgestaan met verschillende constructievarianten om een optimaal integraal ontwerp te realiseren. Na gunning is Pieters Bouwtechniek  als hoofdconstructeur actief.