Meelfabriek


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Van der Wiel Beheer B.V.

Architect:

Studio Akkerhuis

Hoofdaannemer:

Van der Wiel Bouw B.V.

Bouwfysica:

LPB-Sight

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2015 - 2022

Omvang:

55000 m2 BVO

Locatie:

Leiden

Beeldmateriaal:

Fotografen: Corentin Haubruge, Anette Fauchey, Corne Houwaard, Renzo Candido, Pieter Helms, AMMO - Amber Heij https://ammo.nu/, Ubbo van Dijk

Vakprijzen gewonnen:

Rijnlandse Architectuur Prijs 2023 (RAP Leiden)

De voormalige meelfabriek aan de Oosterkerkstraat in Leiden is herontwikkeld tot een woongebied. Oude fabriekspanden zijn omgetoverd tot luxueuze woningen, een hotel, een spa & wellness, cafés, restaurants, galeries, winkels en kantoorruimtes voor creatieve bedrijven. Er vond ook sloop en nieuwbouw plaats. Bijna het gehele complex is een Rijksmonument.

In de eerste fase zijn het oude molengebouw en riffellokaal omgebouwd tot lofts. Ook is er op de binnenplaats (na sloop van de werkplaats) een 3-laagse ondergrondse parkeergarage gebouwd, met daarop een nieuwbouw woontoren van 45 meter hoog.

Het bestaande molengebouw en riffellokaal uit 1931 en 1947, hebben een stalen draagconstructie met momentvaste portalen, dikke houten vloeren, en een baksteen strokengevel. Om het als woongebouw geschikt te maken zijn er nieuwe trappenhuizen en liften ingebouwd en zijn de vloeren met gewapend beton verzwaard. De gevels zijn geïsoleerd zonder het uiterlijk aan te tasten. Ook is er een 2-laagse opbouw opgezet. De constructie heeft voldoende verticale draagcapaciteit, maar er zijn wel extra stabiliseerde elementen ingebouwd om de horizontale vervormingen onder windbelasting te beheersen.

De 3-laagse ondergrondse parkeergarage is gerealiseerd in een bouwput met onderwaterbeton, met kolommen hart op hart ca. 8 meter in beide richtingen. Bovenop de nieuwe parkeergarage is een 45 meter hoge woontoren gerealiseerd. Bijzonder aan de nieuwe woontoren is dat de dragende kolommen in de gevels buiten staan. Via geïsoleerde doken en isokorven worden de vloeren in de gevels opgelegd. De krachten en spanningen ten gevolge van het thermisch uitzetten en krimpen van de gevel worden beperkt doordat voldoende vervormingslengte is gecreëerd.

In 2023 was De Meelfabriek winnaar van de Rijnlandse Architectuur Prijs 2023 (RAP071).

Cementonline publiceerde een artikel over het project. 

Pieters liet onderstaande informatieve video maken over het project.