Koffiefabriek, Amsterdam


Betrokken partijen

Opdrachtgever:

Lister Buildings

Architect:

Meesvisser

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2021 - n.t.b.

Omvang:

3200 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Element Visualizations

De Koffiefabriek in Amsterdam wordt getransformeerd tot woon- en werkplek. Het project, met de naam FITz, combineert 70 woningen met circa 800 m² aan voorzieningen, zoals horeca en ambachtelijke bedrijfsruimtes. Het project speelt een belangrijke rol in de transformatie van de A2 zone / Joan Muyskenweg tot een toekomstbestendig woon- en werkgebied in Amsterdam. Het gebouw wordt energieneutraal, zelfvoorzienend en grotendeels opgebouwd uit hout en hergebruikte materialen. Dit past binnen de Green Deal van de Metropoolregio Amsterdam, die streeft naar 20% houtbouw in nieuwe woningen tegen 2025.

Circulair en flexibel
Het gebruik van hout als basismateriaal maakt FITz bijzonder circulair. De geprefabriceerde houten elementen, die met een lage CO2-footprint worden geproduceerd, kunnen gemakkelijk gedemonteerd en opnieuw gebruikt worden dankzij droge verbindingen. Dit draagt bij aan een lange levensduur en maakt het mogelijk de gebouwfunctie of woningindeling in de toekomst flexibel aan te passen. De aanpak vanuit één digitaal platform zorgt voor efficiëntie in de ontwikkeling, productie en het beheer van het gebouw.

Energieneutraal en natuurinclusief
FITz is ontworpen om energieneutraal te zijn, met hoog rendement zonnepanelen op het dak en de gevels. Het gebouw is uitstekend geïsoleerd en draagt bij aan de doelstelling van Amsterdam om tegen 2050 geheel energieneutraal te zijn. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan natuurinclusiviteit: speciale natuurzones rondom het gebouw creëren een leefomgeving voor diverse soorten vogels en insecten, wat de biodiversiteit in de stad versterkt.

Woonprogramma en gemeenschappelijke ruimtes
Het woonprogramma van FITz biedt een diversiteit aan woningtypes: 40% sociale huur, 40% middenhuur en 20% vrije sector. Dit draagt bij aan een inclusieve en gemengde woonomgeving. De gemeenschappelijke tuinen, waaronder een binnentuin en een ‘cocktailtuin’ op het dak met uitzicht over de stad, bieden bewoners gedeelde groene ruimtes. Bovendien versterken de horeca- en bedrijfsruimtes aan de kade, met een gemeenschappelijke huiskamer, het buurtgevoel en de sociale cohesie.

Met FITz zet Lister Buildings een belangrijke stap richting circulair bouwen en duurzame stedelijke ontwikkeling, en biedt het project een hoogwaardige woon- en werkplek voor alle Amsterdammers.