Hulpwarmtecentrale Amsterdam South Connection
Betrokken partijen
Pieters Bouwtechniek | Bouwadviesbureau Strackee
Opdrachtgever:Vattenfall
Architect:Willem Schutter ETH
Hoofdaannemer:Friso Bouw
Bouwkundig adviseur:Pieters Bouwkunde
Installatie adviseur:Engie
Projectdata
2018 - 2021
Locatie:Amsterdam
Vakprijzen gewonnen:Glass Award 2023 | Nationale Staalprijs 2024
De Hulpwarmtecentrale Amsterdam South Connection is gebouwd in opdracht van Vattenfall en voedt het stadsverwarmingsnet van Amsterdam. Ze ligt in de driehoek tussen de rijksweg A4 en ring A10 en de sporen van metro en trein.
Spil in het concept van de hulpwarmtecentrale is een heetwaterbuffer van 3.600 kubieke meter inhoud. Deze buffer zorgt ervoor dat warmte uit AEB kan worden opgeslagen, om als de vraag daar is, te worden doorgeleverd naar de achterliggende stadswijken Zuideramstel en Nieuw West. De hulpwarmtecentrale faciliteert de groei van het stadswarmtenet, vergroot de leveringszekerheid, waarborgt de noodzakelijke vergroening van de warmteopwekking, verhoogt de capaciteit en verbetert de flexibiliteit van warmte-opwekking (multi source).
De constructie bestaat uit een laag en hoog dak met daarachter het Buffervat. Boven het Buffervat is een Instrumentatieruimte ontworpen, zodat het gebouw trapsgewijs oploopt. Er komen 4 (met mogelijkheid voor een 5e) hulpwarmteketels in het gebouw om bij te kunnen verwarmen. De gevels worden uitgevoerd in glas, wat het gebouw een mooi transparant karakter geeft.
Het ontwerp is van architect Willem Schutter ETH. Bouwadviesbureau Strackee heeft het constructief ontwerp verzorgd. Pieters Bouwtechniek en Pieters Bouwkunde hebben in opdracht van aannemer Friso respectievelijk de constructieve uitwerking en bouwkundige uitwerking verzorgd. De staalconstructie wordt geleverd door Kampstaal, de technische installaties door Engie en het vat door Bilfinger.
In 2023 was het project de winnaar van de Glass Award 2023.
In 2024 won het project de Nationale Staalprijs.