Gasmolecuul
Betrokken partijen
Pieters Bouwtechniek
Opdrachtgever:NAM, Assen; Nederlandse Gasunie, Groningen; GasTerra, Groningen
Architect:Marc Ruygrok
Hoofdaannemer:Brauer-GFK
Projectdata
2008 - 2009
Locatie:Slochteren
Beeldmateriaal:Jannes Linders
Het kunstwerk, een immense gasmolecuul, is een cadeau van de NAM, Gasunie en GasTerra ter ere van ‘50 jaar aardgas in Nederland’ (1959-2009). De acht meter hoge gasmolecuul staat in de middenberm van de A7 bij Slochteren niet ver van die plek werd het eerste gasveld gevonden. Het kunstwerk is opgebouwd uit vijf bollen, in het midden het koolstof atoom met de vier waterstofatomen er omheen. De bollen zijn opgebouwd uit met glasvezel versterkt polyester schalen, rustend op een stalen ruimtelijke constructie.
Het kustwerk is in vijf delen (de 5 bollen), vanuit de werkplaats in Berlijn aangevoerd en op de middenberm van de A7 in elkaar gezet. Aan de buiten kant mochten geen bouten / koppelringen /mangaten of andere voorzieningen voor het koppelen van de bollen te zien zijn. In eerste instantie is gedacht aan grote "schroef" verbindingen, een kliksysteem of lijmen om de bollen te verbinden.
Omdat men voor het samenvoegen van de schalen tot een bol en de koppeling tussen bol en staalconstructie al in de bol moet zijn is er, in overleg met de fabrikant, voor gekozen een "holle" constructie te ontwerpen: Vanuit het mangat in de funderingsplaat kan men door het hele kunstwerk kruipen / klimmen. De verbinding tussen de bollen bestaat uit dubbele ringen die aan elkaar gebout zijn. Nadat op de voetbol de 4 andere bollen gemonteerd waren, is de molecuul van z'n ankers getilt om de monteur van de laatste verbinding uit het kunstwerk "vrij" te laten. De drie buitenste bollen worden ondersteund door driehoekige vakwerkliggers. In de middelste bol zit een afgeknotte tetraëder, waarvan de driehoeksvlakken de basis van de aansluitende vakwerkliggers zijn.