Hotel BOAT & CO
Betrokken partijen
Pieters Bouwtechniek
Opdrachtgever:BOAT&CO Ontwikkeling BV
Architect:Kollhoff Architekten
Installatie adviseur:Techniplan Adviseurs
Projectdata
2017 - 2019
Omvang:7800 m2 BVO
Locatie:Amsterdam
Beeldmateriaal:BOOT&CO, IQNN, VINK Bouw (fotograaf Jacq Roos)
Gemeente Amsterdam heeft ontwikkelcombinatie BOAT&CO (IQNN Development, Vink Bouw en City ID) geselecteerd voor de ontwikkeling van het hotel in de Houthaven.
Met BOAT&CO krijgt de Houthaven aan het IJ een echt icoon met een krachtige ‘Amsterdamse School' uitstraling. Het gebouw is ontworpen door Kollhoff Architekten. Het is een zeer duurzaam hotel dat met een EPC van 0,041 bijna geheel energieneutraal is. De BREEAM ambitie is Excellent.
Naast de al genoemde partijen is Techniplan Adviseurs in het aanbestedingstraject betrokken als installatieadviseur, Metabolic als duurzaamheidsadviseur, Pieters Bouwtechniek als constructeur, Basalt Bouwadvies als kostendeskundige en CBRE Hotels als verkoopadviseur.
BOAT&CO biedt een vernieuwend hotelconcept met 84 ruime hotelappartementen, waarbij een goede verbinding wordt gemaakt met de geschiedenis van de buurt. Denk aan het oude havenkarakter en de Amsterdamse School. De doelgroep van het hotel is de Young Dynamic Urban Professional. In het hotel zijn ook een spa/fitness en zwembad ondergebracht. Onderdeel van dit hotelconcept is een uitnodigende horecagelegenheid voor zowel bewoners als bezoekers van de Houthaven en het hotel.
Het centrale gedeelte van het gebouw is het hoge atrium waar de lobby, receptie, delicatessenzaken en een bar aanwezig zijn. Op de begane grond is verder een restaurant en lounge ruimte te vinden. In de parkeerkelder is ruimte voor 48 parkeerplaatsen. Dit brengt de totale ontwikkeling op 7.800 vierkante meter bruto vloer oppervlak.
Bron: Vinkbouw.nl
Duurzaam
BOAT&CO werd ecologisch verantwoord ontworpen. Het is gebouwd volgens het principe van Cradle-to-Cradle, met duurzame bouwmaterialen die ook nog eens 100% herbruikbaar zijn.
Cradle-to-Cradle is het principe dat ‘afval’ eigenlijk gelijk staat aan ‘voedsel’. Dat betekent dat elke grondstof en elk materiaal dat voor een product gebruikt wordt ook weer moet kunnen worden hergebruikt. Nu is dat bij recycling vaak het geval, maar wat Cradle-to-Cradle nog een extra dimensie geeft is het feit dat de grondstof geen waarde mag verliezen bij het hergebruik. Het gaat hierbij dus om ‘upcycling’ (iets nog beter of net zo goed maken) in plaats van ‘downcycling’ (iets een tweede leven geven met een ándere toepassing).
Het beheer is al net zo eco-bewust. Het gebouw heeft bijvoorbeeld innovatieve klimaatbeheersing op basis van warmtekoudeopslag. Voor winter & zomer. Bovendien is het dak bezaaid met zonnepanelen en nestkasten. Douchekoppen, toiletten en kranen zijn van de waterbesparende variant.
Ook wordt het afval gescheiden en wordt gebruik gemaakt van ecologisch verantwoorde was- en schoonmaakproducten. Zelfs de brandblussers zijn duurzaam.
De Architect publiceerde een mooi artikel over het project.