Hout
Houtconstructies worden al duizenden jaren gemaakt. Ook bij Pieters hebben we veel ervaring met bijzondere houtconstructies, vaak voor bijzondere architectuur. Al rond 2005 waren we met onze eerste projecten met cross-laminated timber (CLT) bezig, waarbij de verschillende lagen hout kruiselings worden verlijmd. Deze materiaaltoepassing was toen nog helemaal nieuw. De afgelopen 10 jaar wordt de bouwwereld langzaam opgeschud. Hout werd het redmiddel om bouw duurzaam te maken. Een biobased bouwmateriaal, dat tijdens de groei CO2 omzet in zuurstof en het na het kappen opslaat. Hout moet toenemend in woningbouw en hogere gebouwen toegepast gaan worden, om bij te dragen aan de wereldwijde klimaatdoelstellingen.
Pieters staat vooraan bij de houtontwikkelingen voor woningbouw en hoogbouw. Projecten als Juf Nienke (winnaar Nationale Houtbouwprijs 2023), Patch22, Top-Up en Hotel Jakarta in Amsterdam en Sawa in Rotterdam zijn innovaties in complexe houtconstructies. Tegelijkertijd staren we ons niet blind op houtconstructies.
Duurzaam bouwen gaat veel verder dan dat. Bovendien is het niet realistisch om een gebouw voor 100% van hout te maken. Daar is simpelweg onvoldoende geld, materiaal en kennis voor. Hout werkt ook onvoldoende voor funderingen en er zijn onvoldoende leveranciers om vanaf morgen alles in hout te maken. Daarom investeren we continu in de ontwikkeling op het gebied van duurzaam bouwen met allerlei materialen. In de juiste kwantificering van werkelijke duurzaamheid, in circulariteit, hergebruik en in het delen van kennis over duurzaamheid in de projecten en de constructies met onze klanten.
Andere Pieters projecten in hout zijn onder meer Koning Willem I College in Den Bosch (winnaar Nationale Houtbouwprijs 2021), Superhub Meerstad in Groningen, De Warren in Amsterdam, De Kamers in Amersfoort (winnaar Houtarchitectuurprijs 2008), Nieuwe Park Rozenburgschool in Rotterdam, Bosvilla in Bergen en Dune House op Terschelling.