2 Pieters projecten genomineerd voor Betonprijs 2024

3 oktober 2024

Twee Pieters projecten zijn genomineerd voor de Betonprijs 2024.

  • Het Herta Mohr gebouw in Leiden is genomineerd in de categorie Bestaande bouw
  • Het Netherlands American Cemetery Visitor Center te Margraten in de categorie Utiliteitsbouw

Betonprijs 
Deze prestigieuze prijs wordt sinds 1979 elke 2 jaar uitgereikt aan toonaangevende projecten in de betonbouwsector om de kennis en kunde in de hele Nederlandse betonsector te vergroten. Deze projecten zijn een voorbeeld van o.a. intelligente, verantwoorde, toekomstgerichte, waardevolle en inspirerende toepassingen van het materiaal beton.

Herta Mohr gebouw, Leiden
Het Herta Mohrgebouw (voorheen: Cluster Zuid) is een deel van de Universiteitsbibliotheek Leiden. Het project omvat de renovatie van 7 bestaande gebouwen tot één modern gebouw. Cluster Zuid werd eind jaren 70 ontworpen door architect Joop van Stigt voor de faculteit der geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden. Tijdens de renovatie en uitbreiding, is de oppervlakte vergroot van 7.850 naar 11.400 vierkante meter. Het gebouw biedt nu ruimte aan meer dan 700 plekken voor onderwijs en zelfstudie, twee hoorcollegezalen, werk- en vergaderruimtes, gemeenschappelijke ruimtes en twee bibliotheken.

Netherlands American Cemetery Visitor Center, Margraten
De American Battle Monuments Commission (ABMC) heeft haar 10e bezoekerscentrum geopend op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten, Nederland. Het Bezoekerscentrum Amerikaanse Begraafplaats Margraten, naar ontwerp van KAAN Architecten, herbergt een tentoonstelling die de bijzondere band tussen Nederland en de VS belicht. Het betonproces vereiste een innovatieve aanpak waarbij lagen zorgvuldig werden gegoten en verdicht zonder onderlinge vermenging, resulterend in een natuurlijk gelaagd effect. Elke nieuwe laag kon pas ca. 4 uur na het storten van de onderliggende laag worden aangebracht. De gevel werd in één doorlopende stort gerealiseerd, een proces dat ca drie dagen duurde. Na uitharding werd de gevel op baanbrekende wijze omhoog gebracht met hydraulische vijzels, een technisch hoogstandje dat de geavanceerde bouwtechniek van het project onderstreept.

Prijsuitreiking
De winnaars van de Betonprijs worden bekend gemaakt op het Beton Event op 21 november 2024 in de Van Nelle fabriek te Rotterdam.

Herta Mohr, Leiden
Netherlands American Cemetery Visitor Center te Margraten | Beeldmateriaal: Sebastian van Damme


Terug naar het nieuwsoverzicht