2 Pieters projecten in voorselectie Houtbouwprijs 2024

3 oktober 2024

De Pieters projecten Republica in Amsterdam en het Boomgaardhuis in Heemstede zitten in de voorselectie van De Nationale Houtbouwprijs, binnen de categorieën zakelijke houtbouw en particuliere houtbouw. Uit deze voorselectie kiest de jury de genomineerden en vervolgens na nog een juryronde de winnaars. Het publiek kiest zijn eigen favoriet uit de gehele voorselectie en bepaalt zo de Publieksprijs. 

De Nationale Houtbouwprijs
De Nationale Houtbouwprijs heeft als doel om het bouwen met hout in Nederland te stimuleren. Het is een initiatief van Het Houtblad, onafhankelijk vakblad voor het ontwerpen en construeren van houten gebouwen.

Er zijn 5 awards te winnen:

  • Categorie Zakelijke houtbouw
  • Categorie Particuliere houtbouw
  • Categorie Seriematige houtbouw
  • Overall winnaar Nationale Houtbouwprijs
  • Nationale Houtbouw Publieksprijs

Republica, Amsterdam
Het duurzame woon-werkgebied Republica, ontworpen door Marc Koehler Architects en Loer architecten, speelt een belangrijke rol in de herontwikkeling van een voormalig industrieterrein tussen de Papaverweg en de Bosrankstraat in Buiksloterham, Amsterdam Noord.

Gebouw 4, het short-stay-appartementengebouw van dit complex heeft 126 appartementen, een restaurant, fitness en zwembad en openbaar dakterras. De modulaire houten gevel is een cruciaal element in de duurzame architectuur van het project. De gevel, opgebouwd uit Plato Fraké-planken, voorvergrijsd met Olympic Stain en gemonteerd op prefab houtskeletbouw-gevelvullende elementen, biedt een gevarieerd en esthetisch aantrekkelijk gevelbeeld met wisselende elementen. Dankzij het open en modulaire karakter van de gevels kunnen er in de toekomst aanpassingen aan worden gedaan.

Het Boomgaardhuis, Heemstede
Het Boomgaardhuis, naar ontwerp van Namelok en Earthbound Architecture, staat op Landgoed Berkenrode te Heemstede.  Een massief eikenhouten constructie dient als raamwerk voor het gehele huis. Daarin is de dakconstructie van grote invloed geweest op zowel het exterieur als interieur: wat begint als een traditioneel mansardedak dat verwijst naar de omringende gebouwvormen, ontvouwt zich naar de achterzijde toe in een asymmetrisch paviljoenachtig dak. Door de schuine randliggers en de repetitie van sporen die ieder onder een andere hoek liggen vormt zich een dynamisch, gebogen dak. De geveldelen tussen de houtconstructie zijn van kalkhennep. Naast de houten constructie zijn ook de houten gevelbekleding, kozijnen, gootdragers, dakbeschot, vloeren en kasten van hout. Het huis kent een palet van maar liefst vijf verschillende houtsoorten: eiken, yellow cedar, padoek, afrormosia en mahonie.

De Nationale Houtbouwprijzen worden uitgereikt tijdens De Houtdag 2024 op 12 november 2024.

Republica, Amsterdam | Beeldmateriaal: Sebastian van Damme
Boomgaardhuis, Heemstede | Beeld: MWA Hart Nibbrig


Terug naar het nieuwsoverzicht