De Klapwiek in Rotterdam breidt uit met 44 woningen

24 september 2024

Het woongebouw Klapwiek in Rotterdam Prinsenland heeft nu nog 228 twee- en driekamerwoningen voor ouderen. Maar dat gaat veranderen. Er wordt een extra woonlaag toegevoegd, waardoor er 44 extra woningen worden gecreëerd.

Bij het optoppen van De Klapwiek wordt gebruik gemaakt van innovatieve bouwmethoden om snel en efficiënt extra woningen te creëren. Dit project dient als een voorbeeld voor toekomstige stedelijke verdichtingsprojecten, waarbij bestaande gebouwen worden uitgebreid om aan de groeiende vraag naar woningen te voldoen zonder extra bouwgrond te benutten.

Duurzame en betaalbare woningen
De nieuwe woningen zijn speciaal ontworpen voor ouderen die zelfstandig willen blijven wonen en zijn levensloopbestendig, met voorzieningen zoals een drempelloze entree en een ruime badkamer. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het innovatieve Smart Box-concept 'Blokje Op' van Dura Vermeer. Dit concept bestaat uit modules met natte groepen en installaties die prefab worden geproduceerd en als één geheel op het dak worden geplaatst, hetgeen de bouwtijd aanzienlijk verkort. Dit versnelt de realisatie van toekomstbestendige woningen voor ouderen en helpt de stad voorbereiden op de groeiende vraag naar passende huisvesting. De woningen zijn niet alleen energiezuinig, maar ook modulair en prefab gebouwd in hout, met minimale overlast voor de huidige bewoners tijdens de bouw.

Toekomstgerichte woningbouw met duurzaamheid in focus
De keuze voor prefab houten constructies benadrukt de focus op duurzaamheid en circulariteit. Deze bouwmethode vermindert niet alleen de bouwtijd, maar minimaliseert ook de milieu-impact. Bovendien biedt het flexibiliteit voor toekomstige aanpassingen en hergebruik van materialen.

De rol van Pieters Bouwtechniek is ontwerpend constructeur in de fasen voorontwerp tot en met technisch ontwerp en controle en begeleiding van de bouwpartners in het uitvoeringsgereed ontwerp en tijdens de bouw.

De eenlaagse optopping bestaat uit een smart box waarin alle installaties zijn ondergebracht en aanvullende losse 2D elementen voor de wanden en vloeren. De constructie is uitgevoerd in hout, bestaande uit CLT vloeren en wanden, houtenbalklaag en HSB wanden.

De houten opbouw staat op stalen liggers, die de belasting van de appartementen naar de bestaande bouwmuren brengen.

Het project was onlangs te zien in onderstaand item bij 1vandaag. 



Terug naar het nieuwsoverzicht