Start natuurinclusieve houtbouwproject Casa Vita gevierd

10 november 2023

Op 7 november is de start van het natuurinclusieve houtbouwproject Casa Vita met betrokken partijen gevierd. Zowel voor ontwikkelaar Blauwhoed, woningcorporatie De Goede Woning als de gemeente Pijnacker-Nootdorp een speciaal moment, want dit is voor hen het eerste houtbouwproject. Pieters Bouwtechniek is als constructeur trots een bijdrage te mogen leveren aan dit mooie houtbouwproject.

Het natuurinclusieve houtbouwproject bestaat uit twee delen. Het project bestaat uit koopwoningen en (sociale) huurappartementen ontwikkeld door Blauwhoed. Woningcorporatie De Goede Woning heeft 31 appartementen in Casa Vita gekocht voor de verhuur aan huurder met een laag inkomen. Plus drie vrije sectorwoningen.

De houtconstructie wordt uitgevoerd in Cross Laminated Timber (CLT), afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk.

Houtbouw
Bouwen in hout wordt steeds populairder. Omdat hout een natuurlijk materiaal is dat goed past in het streven naar een meer duurzame, circulaire wijze van ontwikkelen en bouwen. En ook omdat hout een ‘warm’ product is dat meer comfort biedt en van nature plezieriger aanvoelt dan steen en beton. Bij Casa Vita is voor hout een belangrijke rol weggelegd. Een keuze die goed is voor zowel bewoners als voor de omgeving en het milieu.

Hout is een eeuwenoud bouwmateriaal en tegelijk dé innovatie in duurzaam en circulair bouwen. Hout stoot geen CO2 uit, maar slaat CO2 juist op natuurlijke wijze op. En is herbruikbaar in de toekomst. Hout ademt, leeft en voelt warm aan, geeft veel sfeer en is goed voor mensen met allergieën. Eigenschappen die het comfort en daarmee het woongenot ten goede komen. Hout groeit gewoon onder de zon en iedere 14 seconden groeit er alleen al in Scandinavië een compleet nieuw huis. En het mooie is dat bossen terug groeien, mits ze duurzaam worden beheerd.

Natuurinclusief ontwikkelen en bouwen
Bij de ontwikkeling van Casa Vita is ook aandacht voor een gezonde leefomgeving. Wonen in een natuurlijk vormgegeven omgeving zorgt aantoonbaar voor een gezondere en bewuste leefstijl. De gebouwen komen in een parkachtig landschap dat nauw aansluit op de landelijke omgeving en waar verschillende gebiedseigen beplanting de biodiversiteit versterkt. Wandelpaden nodigen uit om te bewegen en elkaar te ontmoeten. Hiermee wordt het karakter van dorps wonen en ‘samen met de buurt’ versterkt.

Beeld: Blauwhoed


Terug naar het nieuwsoverzicht