Hogeschool Rotterdam, Kralingse Zoom
Betrokken partijen
Pieters Bouwtechniek
Opdrachtgever:Hogeschool Rotterdam
Architect:Paul de Ruiter Architects
Hoofdaannemer:Heerkens van Bavel Bouw
Installatie adviseur:Valstar Simonis
Bouwfysica:DGMR
Projectdata
2020 - 2023
Omvang:15300 m2 BVO
Locatie:Rotterdam
Beeldmateriaal:Aiste Rakauskaite
De Hogeschool Rotterdam heeft op de Kralingse Zoom een nieuw, duurzaam onderwijsgebouw voor de economische opleidingen gerealiseerd. Het ontwerp, vervaardigd door Paul de Ruiter Architects, is energiezuinig, flexibel en heeft potentieel circulaire eigenschappen. Het nieuwe gebouw huisvest alle economische opleidingen van de Hogeschool Rotterdam Business School, en is een uitbreiding op het bestaande complex van 14.000 m². Het volledige complex omvat nu ca. 30.000 m² en biedt plaats aan zo'n 10.000 studenten.
De begane grond fungeert als levendig centrum van de campus. Hier zijn de mediatheek, een incubatorzone met businesslobby en een grand café gevestigd. Het opvallende, trapsgewijze atrium heeft een robuuste houtconstructie aan de noordgevel. De atria lopen mooi in elkaar over en op de verdiepingen verbinden glazen loopbruggen de verschillende bouwdelen.
Energieneutraal en circulair
Niet-flexibele elementen zoals de draagconstructie en gevel zijn vervaardigd uit circulaire, robuuste en onderhoudsvrije materialen. Het gebouw is energieneutraal dankzij de compacte bouwvorm, hoogwaardige isolatie en energiezuinige installaties. Zonnecellen op het dak dragen bij aan de opwekking van benodigde energie. Welzijn en gezondheid staan centraal in het ontwerp, met aandacht voor verse lucht, goede akoestiek en gecontroleerde temperatuurregeling. Maximaal daglicht is geïntegreerd via het atriumdak en de glazen gevel. Het oude gebouw is op een circulaire en duurzame wijze gesloopt, met minimaal 95% hergebruik en hoogwaardige recycling van de vrijgekomen materialen.
Constructie
De nieuwbouw is flexibel indeelbaar en aanpasbaar, zonder de constructie in de toekomst te hoeven wijzigen. De constructie heeft een kolommenstructuur met een slanke staalconstructie van liggers en kolommen. De vloeren zijn geprefabriceerde kanaalplaten die met een beperkte hoogte en gewicht een grote overspanning maken.
Stalen liggers zijn geïntegreerd in gangen en vloervelden voor ruimtebesparing. De installaties zijn niet meegestort, zo blijven ze bereikbaar en aanpasbaar. Werkcollegezalen, toetsruimtes en atria hebben kolomvrije overspanningen van 11 m tot 14,4 m. Het gehele gebouw wordt gefundeerd op nieuwe prefab betonpalen.