Brandweerkazerne Dirk


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

BAA

Architect:

ENZO architectuur & interieur

Hoofdaannemer:

Restauratie Bouwbedrijf Koninklijke Woudenberg

Installatie adviseur:

Breman

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2019 - 2023

Oorspronkelijk bouwjaar:

1897

Locatie:

Amsterdam

Brandweerkazerne Dirk is de oudste (nog in werking zijnde) kazerne van Europa, en deze is in ere hersteld. Brandweerkazerne Dirk aan de Honthorststraat is in 1870 gebouwd in de stijl van het Rijksmuseum. Het monumentale pand werd in 1897 in gebruik genomen als brandweerkazerne en is ontworpen door stadsarchitect Hendrik Leguyt. Het gebouw is vrijstaand en telt drie bouwlagen waarvan één laag is geplaatst onder een dwarsgeplaatst zadeldak met dakkapellen in eenvoudige neo Hollandse Renaissancestijl. De fundering betreft een Amsterdamse houten paalfundering en in het gebouw is op een later moment een betonnen plaatvloer op nieuwe palen aangebracht t.b.v. het dragen van de brandweerwagens. 

Er is tijdens het herontwerpen van de kazerne veel energie gestoken in het herstellen van oude elementen, waarbij het gehele pand aardgasvrij wordt en energielabel A krijgt. Zo zijn mooie gemetselde muren met ornamenten achter een stuclaag vandaan gehaald en is een stuk historie weer zichtbaar.

De bestaande constructie wordt zo veel mogelijk in ere hersteld. De bestaande houten vloeren worden verstrekt om de constructie aan het de eisen en het comfort van de huidige tijd te laten voldoen, ook worden er een aantal wandsparingen gemaakt. De begane grondvloer wordt vervangen door een lichte geïsoleerde vloer.

De constructieve ingrepen zijn in hoofdlijnen als volgt:

  • Het realiseren van muurdoorbraken op de beganegrond en de 1e verdieping. Het realiseren van sparingen in de 1e, 2e en dakverdieping t.b.v. nieuwe schachten, trappen, etc.
  • Het dichtmaken van zowel wand- als vloersparingen. Het controleren van de bestaande houten balklagen van de verdiepingen en daken t.b.v. de nieuwe gebruiksfunctie en/of het toevoegen van gewicht i.v.m. bijvoorbeeld zonnepanelen, en indien nodig het opgeven van de constructieve voorzieningen.
  • Het beoordelen van sparingen welke door constructieve elementen heen gaan.