Renovatie monumentaal pand uit de 19de eeuw, Utrecht

8 november 2022

Aan de Oudegracht in het historisch centrum van Utrecht wordt een monumentaal pand uit de 19de eeuw gerenoveerd. Van binnen is op dit moment de voormalige H&M-winkel helemaal leeg, waardoor je van voor tot achter en van onder tot boven door het pand kunt kijken. De voorgevel van het pand en de bestaande houten eerste verdiepingsvloer is een Rijksmonument.

Van Wijnen is de aannemer, de opdrachtgever is Cushman & Wakefield. De architect is Rappange & Partners en de constructie wordt gedaan door Pieters Bouwtechniek.

Het casco van het voormalige H&M-gebouw wordt aangepakt en in het pand komt onder meer een nieuwe staalconstructie, nieuwe roltrappen en er wordt een nieuwe lift geplaatst. Het gebouw bestaat van voor naar achter uit verschillende delen, omdat door de jaren heen het winkelpand verbouwd is en ook diverse uitbreidingen aan de achterkant heeft gekregen. De bestaande metselwerk wanden en gevels blijven gehandhaafd, aangezien de wanden de stabiliteit van het winkelpand verzorgen.

Vervangen staalconstructie
De bestaande staalconstructie van begane grondniveau naar de eerste verdieping wordt in het winkelpand volledig vervangen. Dit komt omdat de bestaande verdiepingsvloer een hogere gebruiksbelasting moet kunnen opnemen, waarbij de houten vloer deze belastingen niet kan opnemen. Aan de achterzijde van het winkelpand wordt de houten vloer compleet vervangen met nieuwe staalplaat betonvloeren. Er worden staalplaat betonvloeren toegepast om extra gewicht op de bestaande gemetselde keldergewelven te beperken. In deze werfkelder is een restaurant aanwezig, wat tijdens de bouwfase grotendeels open moet blijven.

De houten vloer aan de voorzijde van de winkel is bestempeld als monumentaal, waardoor de nieuwe verdiepingsvloer met een stalen hulpconstructie boven de bestaande vloer wordt gelegd. Ook hier bestaat de nieuwe vloer uit een staalplaat betonvloer.

Logistieke uitdaging
Het is een grote operatie die mooie logistieke uitdagingen met zich meebrengt. Enerzijds vanwege de ligging. Het is niet zo makkelijk bereikbaar voor groot materieel. Het gebouw ligt namelijk aan de gracht in het historisch centrum van Utrecht, midden in het winkelgebied. De nieuwe stalen liggers worden daarom in delen aangebracht en worden op de locatie momentvast met elkaar verbonden. Doordat beperkte lengtes aangevoerd kunnen worden is dat een tweede reden om de nieuwe verdiepingsvloer op te bouwen als staalplaat betonvloeren.

De nieuwe staalconstructies wordt in delen en kolom voor kolom te vervangen. Wanneer deze deel-onderdelen volledig zijn afgerond mag pas de volgende kolom vervangen worden. Met deze uitvoeringsvolgorde blijft het bestaande gebouw stabiel gedurende de uitvoering en kunnen de diverse constructieve ingrepen op een veilige en verantwoordelijke wijze plaatsvinden.

Bron: Van Wijnen - Dag van de Bouw

Beeldmateriaal: Kees Stuip Fotografie
Beeldmateriaal: Kees Stuip Fotografie
Beeldmateriaal: Kees Stuip Fotografie
Beeldmateriaal: Kees Stuip Fotografie


Terug naar het nieuwsoverzicht