BKL14 Amersfoort Vathorst in Industriebouw
BLK14 komt direct naast het station Vathorst te liggen, je loopt zo het centrumgebied in. Een prachtige plek, dicht bij alle voorzieningen. De locatie van BLK14 ligt aan het Stationsplein en aan het einde van de route door het winkelcentrum.
Aan het stationsplein komt een hoog gesloten blok: in dit ‘pakhuis’ komen alle bergingen, met daarop de letters VATHORST, vanuit de trein aan twee zijden zichtbaar. Het langgerekte gebouw is onderverdeeld in 3 sferen met verwijzingen naar Kampen (het profiel van de kantelen uit het stadswapen), Zwolle (het kruis in gele baksteen) en Harderwijk (de goudbaren uit het wapen). De uitvoering is in traditioneel Hollands baksteen met mooie gemetselde details zoals de omlijsting van de entreedeur aan het stationsplein en het open Braziliaans metselwerk van de begane grond. In de avond schijnt daar de verlichting van de begane grond doorheen.
Het totale gebouw wat wordt gerealiseerd heeft 34 appartementen. Momenteel worden nog de bronnen voor de warmtepompen aangesloten, de hekken van de balkons en galerijen geplaatst, het laatstevoegwerk gedaan en de nutsvoorzieningen ingevoerd. Over een maand kunnen de 34 woningen betrokken worden.
Pieters Bouwtechniek is constructeur voor dit project.
Industriebouw publiceerde een informatief artikel over het project: Wonen in een pakhuis; De poort naar de wijk.
Uit het artikel:
Balans tussen ontwerp en uitvoering
“Als constructeur dien je invulling te geven aan het ontwerp van de architect. Bij het ontwerp van de constructie is daarnaast ook rekening gehouden met de door de ontwikkelende aannemer gewenste bouwmethodiek. Daar waar mogelijk zijn breedplaatvloeren en kalkzand-steenwanden toegepast. In het souterrain zijn er in-het-werk-gestorte betonwanden. Ook in de bovenbouw zijn daar waar kalkzandsteen niet mogelijk was, wanden uitgevoerd in beton.
Masterplan Centrum Vathorst
Grote wanden, zoals de wandliggers boven de stallingsgarage in het souterrain en een wand voor de langsstabiliteit, zijn in het werk gestort. Een aantal kleinere wanden in o.a. de kopgevels en plaatselijk in de langsgevel met de balkons zijn uitgevoerd in prefab beton. Zo is met een relatief eenvoudige en overzichtelijke constructie invulling gegeven aan het bouwkundige ontwerp van een gebouw bestaande uit drie verschillende pakhuizen. Deze architectuur sluit aan op het Masterplan Centrum Vathorst.”
Terug naar het nieuwsoverzicht