Nieuwe vleugel Museum Arnhem schuift uit
Op 4 december 2020 wordt in Arnhem het eerste deel van de nieuwe vleugel van het Museum Arnhem uitgeschoven! Het museum wordt grondig gerenoveerd en uitgebreid. In het museumgebouw wordt een nieuwe vleugel geïnstalleerd waar vanaf een stuwwal - een door een ijstong opgestuwde heuvelrug - een prachtig uitzicht over Arnhem en het uiterwaardenlandschap te zien is. Deze uitbreiding bevindt zich meters boven de helling.
Het plaatsen van deze vleugel wordt gerealiseerd door de vleugel boven de vaste grond op te bouwen bovenop de kelderbak, en vervolgens uit te schuiven met behulp van vijzels. Het forse overstek heeft daardoor geen ondersteuning nodig.
Uitschuiven
Uitschuiven is als techniek bekend uit de bruggenbouw, maar in de utiliteitsbouw is het zelden nodig. Bij het Museum Arnhem is dat net even anders, want dat staat op het randje van een stuwwal. Een prachtige plek voor een uitbreiding, omdat het vrij zicht biedt over de Rijn en zijn uiterwaarden, maar ook een lastige. Er zou een enorme steigerconstructie nodig zijn voor de vijftien meter uitkraging. Door op deze manier te bouwen wordt voorkomen dat de stuwwal gaat afschuiven, wat een risico is als je in de stuwwal gaat werken met steigers.
Spektakelstuk
De schuifoperatie onder leiding van specialist CT De Boer belooft het spektakelstuk te worden van het project. Om maximale stijfheid van de constructie te bereiken, bedacht Pieters Bouwtechniek voor het overstek een constructie met zes meter hoge stalen vakwerkspanten. Het dak ervan is licht uitgevoerd in staal om de belasting op de vakwerken te beperken.
Nadat de kanaalplaatvloeren zijn geplaatst, wordt het doosvormige bouwvolume met behulp van hydraulische vijzels naar buiten gedrukt over zware stalen liggers. Die vormen een tijdelijke basis. Als de bovenbouw op 4 december centimeter voor centimeter is uitgeschoven en ongeveer 8 meter naar buiten steekt, zit het eerste deel van het traject erop.
Rots Bouw bouwt vervolgens het tweede deel van de bovenbouw, als een soort contragewicht. Daarna schuiven de vijzels hem naar zijn uiteindelijke positie.
Afronding
Als de uitschuifoperatie is voltooid moeten de vijzels nog één keer aan de slag. Dit keer om de bovenbouw een stukje op te krikken. De bouwer kan dan de schuifbaan verwijderen en de definitieve betonnen dragers bouwen. Daarna wordt de doos onwrikbaar vastgebout op de hoofddraagconstructie.
Het ontwerp omvat ook een grondige renovatie en vernieuwing van het huidige gebouw; oorspronkelijk een herenclub uit 1873 en later gebruikt als museum.
Rots Bouw uit Aalten voert het bouwproject uit. Het ontwerp is van Benthem Crouwel Architects. Pieters Bouwtechniek is constructieadviseur voor het project. Het gebouw zal naar verwachting eind 2021 klaar zijn.
Via deze website is de bouw van het museum live te volgen: www.rotsbouwtmuseumarnhem.nl
In onderstaande video van Rots Bouw is in animatie te zien hoe de nieuwe vleugel uitgeschoven zal worden.
(bron: onder meer Cobouw)
Terug naar het nieuwsoverzicht