International School Utrecht
Betrokken partijen
Pieters Bouwtechniek
Opdrachtgever:Gemeente Utrecht
Architect:SVP Architecten en CROSS Architecture
Bouwfysica:DWA
Projectdata
2019 - n.t.b.
Omvang:17000 m2 BVO
Locatie:Utrecht
Beeldmateriaal:Impressies van SVP architectuur en stedenbouw
Het door SVP en CROSS ontworpen schoolgebouw op de Uithof in Utrecht biedt ruimte aan maar liefst 40 verschillende culturen. Om het community gevoel te versterken heeft het gebouw één hoofdentree, maar vlak voor binnenkomst worden de jongere en oudere leerlingen slim gescheiden.
Een school voor het samenbrengen van culturen
International School Utrecht is een school die passend onderwijs verzorgt voor zowel kinderen van internationals die kortdurend in Nederland zijn, als voor Nederlandse kinderen die met hun ouders vanuit het buitenland terugkeren naar Nederland, dan wel naar het buitenland vertrekken. Wat de school bijzonder maakt, is dat er zoveel verschillende culturen vertegenwoordigd zijn. Ruimte voor eigenheid en veiligheid zijn daarbij belangrijk, maar ook juist het zoeken naar verbinding tussen al die verschillende culturen. Deze school is klaar voor de toekomst van de onderwijsinstellingen waar kinderen tot wereldburgers worden gestimuleerd met zorg voor de aardbol.
Een eigen plek voor jonge en oude kinderen
Voor de jongste kinderen is de entree direct op de begane grond. Vanuit de centrale ruimte bereiken de zogenoemde ‘early years’ en de ‘elementary grades’ hun eigen plek in het gebouw. De leerlingen van het ‘Secondary Programme’ komen op de eerste laag het gebouw binnen, via het centrale hart van het gebouw waar zich ook het auditorium en de studio’s en de bibliotheek bevinden. Langs een natuurwand kom je binnen op het centraal plein. De route is een echte ontdekkingstocht door het gebouw.
Het gebouw is op een logische manier ingedeeld: de jongste kinderen beneden en de oudere boven. In het hart van het gebouw is ruimte voor ontmoeting: hier is sport, muziek of drama de samenbindende factor. Het voorstel is dan ook georganiseerd rond het auditorium waarbij de muziek studio’s direct bij binnenkomst zichtbaar zijn. Je hoeft elkaars taal niet per se te spreken, maar hier vind je elkaar in gemeenschappelijke interesses waarbij je elkaar spelenderwijs leert kennen.
BREEAM
Het voorstel is een duurzaam gebouw. De hoogste ambities zijn gesteld op het gebied van Frisse Scholen, GPR, energieneutraliteit, BREEAM en circulariteit.
Constructie
De hoofddraagconstructie van de school bestaat uit een kolommenstructuur, gecombineerd met stalen liggers en betonnen systeemvloeren. In de parkeerkelder worden prefab betonpenanten en stalen THQ-liggers gebruikt, terwijl de bovenbouw gewapend betongevulde stalen kolommen en liggers bevat. De gymnastiekruimte heeft een staalplaatbetonvloer met een zwevende dekvloer voor eenvoudige integratie van vloerpotten.
Het onderkelderde deel bestaat uit in-situ gestorte betonvloeren en -wanden, met plaatselijke verdikkingen om de belasting van de kolomstructuur te dragen. De fundering is uitgevoerd met geschroefde, grondverdringende palen.
Opvallende elementen zijn de uitkragingen bij de hoofdentree en de gymzaal op de derde verdieping. De gymzaalvloer wordt ondersteund door stalen vakwerkliggers, met speciale aandacht voor dynamisch gedrag en trillingsnormen. Een vergelijkbare uitkraging bevindt zich boven de entree van de parkeergarage.
De stabiliteit van het gebouw wordt gewaarborgd door schijfwerking in de constructievloeren, met behulp van een gewapende druklaag op de systeemvloeren, en door verticale stabiliteitselementen. Het merendeel van deze verticale stabiliteitselementen bestaat uit stalen constructies met diagonale, kruis- of K-verbanden. Daarnaast dragen een geprefabriceerde betonwand en een centraal gelegen betonkern van geprefabriceerd beton bij aan de stabiliteit. Het gebouw is verder niet gedilateerd.
Pieters was vanaf het schetsontwerp (SO) tot en met de oplevering betrokken als adviseur constructies.