Status De Nieuwe Defensie, Utrecht

29 augustus 2024

Aan het Merwedekanaal verrijst een compleet nieuw woonwijk: De Nieuwe Defensie. Dit is de herinrichting van het voormalige Defensieterrein in Utrecht op 10 minuten lopen van de Utrechtse binnenstad. In totaal komen hier ongeveer 1000 woningen. Verdeeld in een groot aantal verschillende woningtypen, zowel koop als huur en voorzien van parkeergarages.

Fase 1 (blok 1 en 2 - 80 sociale huurwoningen en 211 koopwoningen) is inmiddels afgerond.  Fase 2 en 3 zijn in volle gang. Blok 3 is in uitvoering, de ruwbouw van blok 5 is gereed.

Constructie
De blokken staan op een combinatie van prefab betonpalen en in de grond gevormde palen (Olivierpalen), die trillingsarm ingebracht worden. De trillingsarme palen worden toegepast in de buurt van de monumentale Villa Jongerius, die zich ook op het voormalige Defensieterrein bevindt.

Het kelderdek van blok 2 fungeert als binnentuin voor de woningblokken. Een tweetal woningblokken bevindt zich op het kelderdek. De stramienmaten van de woningen zijn niet gelijk aan de stramienmaten in de kelder, deze worden dus opgevangen met een transferconstructie die de belasting van de wanden in de bovenbouw overbrengt naar de kolommen in de kelder.

Beeldmateriaal: BPD
Beeldmateriaal: BPD
Beeldmateriaal: BPD
Beeldmateriaal: BPD
Beeldmateriaal: BPD


Terug naar het nieuwsoverzicht