Start bouw transformatie hk Royal Den Hartogh Logistics

10 november 2022

De bouwvergunning is verleend en inmiddels is ook de opdracht tot uitvoering officieel getekend. Op de kop van de Sluisjesdijk in de haven van Rotterdam staat een kolos uit de wederopbouw die naar ontwerp van Braaksma & Roos Architectenbureau wordt getransformeerd tot nieuwe thuisbasis voor Royal Den Hartogh Logistics. In slechts 1,5 jaar tijd is het ontwerp voor de nieuwe huisvesting ontwikkeld, uitgewerkt en aanbesteed. In de komende maanden gaan de eerste werkzaamheden van start. Het nieuwe hoofdkantoor voor de logistieke dienstverlener krijgt een levendige campussfeer en een divers programma.

Thuishaven voor Den Hartogh Logistics
Met zijn meer dan honderdjarig bestaan en vestigingen over de hele wereld is familiebedrijf Den Hartogh één van de grootste logistieke dienstverleners. De droom en ambitie voor hun nieuwe kantoor bleek van hoog niveau: een toekomstbestendige en inspirerende werkplaats -- groen, gezond en drager van de Den Hartogh identiteit bij uitstek. Hiervoor dook het ontwerpteam, bestaande uit Braaksma & Roos Architectenbureau, Buro Harro, Bremen Bouwadviseurs en Pieters Bouwtechniek, niet alleen in het DNA van het gebouw en de plek, maar ook in het DNA van het logistiekbedrijf. Het resultaat is het ontwerp van een toegankelijke en duurzame thuishaven; een Basecamp voor alle medewerkers. Een indrukwekkende investering in zowel het personeel als de toekomst van het transportbedrijf.

“We kampten al een aantal jaar met te weinig ruimte in ons huidige kantoor. Nu grijpen we de gelegenheid aan om écht onze eigen plek te creëren. Een waanzinnig aantrekkelijk Basecamp voor onze medewerkers van nu maar ook van de toekomst”, zegt Pieter den Hartogh, Group Managing Director van Den Hartogh Logistics. De nieuwe kantoorruimtes van Den Hartogh worden gevestigd in de kop van het gebouw en de Maasvleugel, met fenomenaal uitzicht over de Maas, de haven en de stad. De overige ruimte wordt ingericht met een trainingslocatie voor Den Hartogh, een sportgelegenheid en een bedrijfsrestaurant. Er zal ook ruimte worden verhuurd aan andere bedrijven, die hierdoor de mogelijkheid krijgen zich op deze unieke plek te vestigen. En dit is slechts fase één, want het gebouw biedt genoeg flexibele ruimte voor toekomstige groei en ontwikkeling van de Den Hartogh campus.

Integraal ontwerpteam & uitvoeringsteam
Sinds begin 2021 werkt Braaksma & Roos Architectenbureau als hoofdopdrachtnemer aan de integrale transformatie voor de realisatie van het Basecamp van Den Hartogh Logistics. In een ontwerpteam met Bremen Bouwadviseurs, Pieters Bouwtechniek en Buro Harro is het ontwerp in snel tempo uitgewerkt en aanbesteed. Afgelopen week was de feestelijke ondertekening van de uitvoeringscontracten van deze grootschalige transformatie.

Dijkxhoorn Bouw en Weboma slaan de handen ineen om als V.O.F. BC Basecamp in de rol van coördinerend aannemer het ontwerp voor de transformatie te realiseren. De installatietechniek wordt uitgevoerd door Croonwolter&dros. B.V. Het indrukwekkende betonnen skelet van het gebouw wordt circulair ingezet voor het nieuwe gebruik, maar daar omheen worden de gevels, daken en het inbouwpakket opnieuw ontworpen geïnspireerd op het bestaande karakter. Een toekomstbestendige werkplek en het Den Hartogh gevoel staan daarbij op de eerste plaats, dus de eisen voor werkcomfort zijn hoog. “Doordat veel installaties in het zicht blijven is het belangrijk om een uitvoerder te contracteren die deze kwaliteiten kan waarmaken”, zegt Matthijs van der Lugt, projectleider bij B&R. Tegelijkertijd staat een duurzaam installatie ontwerp hoog op de agenda en zal hier met veel zorg aan gewerkt worden.

Transformatie van een industriële werkplaats
Het complex aan de Sluisjesdijk is gebouwd in de jaren ’50. Typerend voor de architectuur uit de wederopbouw heeft het gebouw een bruut betonskelet, een robuuste vormgeving die duidelijk afleesbaar is aan de buitenzijde. Het ontwerp voor de transformatie bouwt voort op de kwaliteiten en industriële uitstraling van het bestaande gebouw. De oude fabricagehal heeft een karakteristiek sheddak waar het daglicht door naar binnen stroomt. Middenin het complex ligt een logistiek expeditiehof. De gevels worden integraal vernieuwd naar de huidige isolatie-eisen, maar met behoud van de kenmerkende betonstructuur en ritmiek. Nieuwe kozijnen krijgen een warme bronskleur die ervoor zorgt dat het geheel subtiel een eigen uitstraling krijgt. De grote maatvoering van de betonnen structuur wordt leesbaar in de kantoorruimte, en storende uitbreidingen worden verwijderd. In lijn met het industriële karakter van zowel het gebouw als het bedrijf blijven installaties zichtbaar en wordt de akoestiek bijna onzichtbaar gereguleerd. De nieuwe geïsoleerde gevels met grote raampartijen bieden wijds uitzicht op de bedrijvige haven en laten genoeg daglicht het gebouw binnenvallen. Het dak wordt voorzien van bijna 2.500 zonnepanelen waardoor het gebouw zeer energiezuinig wordt. De voormalige expeditiepoort wordt omgetoverd tot royale entree voor medewerkers en bezoekers. Van hieruit is direct zicht op de nieuwe groene binnentuin waar verschillende functies omheen liggen. Aansluitend op de entree is een informele ontvangstplek met café. Door een verhoogde ligging van de begane grond kijk je vanuit hier over de Maas en de haven. Deze ruimte verwelkomt je bij Den Hartogh met warme rode tinten en een grote vitrinekast vol verhalende objecten die je laten kennismaken met de meer dan honderdjarige historie van het koninklijke familiebedrijf.

Levendig kantoorlandschap
Het bestaande industriegebouw bestaat uit twee delen; een gedeelte dat al als kantoor in gebruik was en een gedeelte dat als werkplaats functioneerde. De bestaande kantoorinrichting wordt verwijderd zodat de ruimtelijke betonnen structuur zich weer kan laten zien. Door de daklichten te openen, stroomt er weer licht in het hart van het gebouw. Twee grote vides zorgen dat het daglicht tot diep in het gebouw valt en de twee kantoorverdiepingen ook visueel met elkaar worden verbonden. Een centrale as over de verdiepingen markeert de plekken voor ontmoeting en reuring. Een grote houten tribunetrap met verschillende aanlandplekken verbindt de verdiepingen. Dit is het sociale hart van het werkgebouw, waar ruimte is voor een praatje, maar ook voor bijeenkomsten en dynamische teamoverleggen. Plekken voor focus en concentratie bevinden zich langs de luwe gevels of onder de tribunetrap. De ‘denktank’ is een knipoog naar de kenmerkende tankcontainers van Den Hartogh.

In aanvulling op het ruwe beton krijgen de nieuwe elementen, zoals de tribune, een warme uitstraling. Ze worden afgewerkt met houten latten die ook voor een goede akoestiek zorgen. In het kleurenpalet speelt ‘50 shades of red’ – een afgeleide uit het rood van Den Hartogh - een hoofdrol in allerlei verschillende verschijningsvormen. Werkruimtes worden afgewisseld met clusters van groen met zitgelegenheid waardoor een levendig geheel en een fijn werkklimaat ontstaat. Op de hoogste verdieping komt een dakterras en vergaderruimte (Boardroom), met panoramisch zicht over de haven en de stad Rotterdam. Op dezelfde verdieping is een Skybar met een industrieelzakelijke uitstraling - de kers op de taart van deze fenomenale locatie.

De binnentuin en groene kade
Het bestaande versteende expeditiehof wordt naar ontwerp van Buro Harro getransformeerd tot levendige werk- en verblijfsplek en wordt het groene hart van het gebouw. Rondom de binnentuin zijn gangen ontworpen die als straten de verschillende gebouwdelen verbinden. Het tuinontwerp is duidelijk geïnspireerd door de haven; industrieel, rauw, eigentijds en circulair met o.a. afvalasfalt in combinatie met basalt en divers groen. Ook langs de kade van het kantoor wordt het werklandschap op deze manier met de buitenruimte verweven. Het restaurant ligt in de voormalige fabricagehal onder de authentieke sheddaken aan de binnentuin. Op het royale terras is er ruimte om te werken of een bedrijfsfeest te organiseren, waardoor de binnentuin een levendig semipubliek karakter krijgt.

Ook de kop van de Sluisjesdijk wordt nieuw leven ingeblazen. Het grote voorterrein van het gebouw transformeert van versteende wereld tot een levendige buitenplaats. Vormgegeven in dezelfde groene taal als de kade en binnentuin wordt dit omvangrijke voorterrein meer dan slechts een plek voor de auto. In lijn met de ambitie van het Rotterdamse Havenbedrijf wordt de nadruk gelegd op de vergroening, verduurzaming en biodiversiteit van de gehele buitenruimte. Het nieuwe Basecamp van Den Hartogh is daarmee een voorbeeld en vliegwiel voor ontwikkelingen op de dijk en de haven.=

Voortgang van de werkzaamheden
De aannemer die de afwerkingen zal gaan realiseren, wordt nog aanbesteed en zal zich in een later stadium in de rijdende trein voegen. Momenteel is Bert van der Plas reeds bezig met de voorsloop en sanering. Hierdoor komt het schitterende casco naar voren en wordt het steeds meer duidelijk dat deze ruimtelijke kwaliteiten geborgd moeten worden.

Projectgegevens


 

Beeldmateriaal: Frank Auperlé
Beeldmateriaal: Frank Auperlé
Impressie: Braaksma & Roos Architectenbureau
Impressie: Braaksma & Roos Architectenbureau


Terug naar het nieuwsoverzicht