Betonprijs voor The Line en Hoog Lindoduin
Op dinsdag 14 juni 2022 vond het Beton Event 2022 plaats in de Van Nelle fabriek in Rotterdam. Tijdens het event werden de winnaars in de verschillende categorieën van de Betonprijs 2021 bekend gemaakt.
Pieters won met maar liefst 2 projecten! Namelijk The Line in Amsterdam in de categorie Grensverleggende Bouw, en Hoog Lindoduin in Scheveningen in de categorie Bestaande Bouw.
The Line
Het 72 appartementen tellende woongebouw The Line, naar ontwerp van Orange Architects, bevindt zich op de noordoever van het IJ, in het plangebied Overhoeks, tegenover het Centraal Station van Amsterdam.
Het project is gebouwd op een ondergrondse parkeerkelder, in opdracht van Ontwikkelcombinatie Overhoeks (Amvest & Ymere). Omdat de wijk dichtbebouwd is, was het behouden van voldoende daglicht op straatniveau een belangrijk uitgangspunt. Hiervoor zijn de bovenste verdiepingen door setbacks telkens iets verkleind, zodat voldoende daglicht op straatniveau mogelijk blijft.
De balkons zijn onderdeel van een doorlopende buitenruimte rondom het gebouw. De identiteit van The Line wordt in hoge mate bepaald door het gevelraster die het gebouw omkleedt, dit raster is samengesteld uit 60 mm dunne balkonranden en 880 slanke betonkolommen. Vanaf de conceptfase zijn deze onderdelen in ultra-hogesterktebeton (UHSB) gedacht. Met Hi-Con Nederland is intensief samengewerkt om de beoogde balkonplaten en de gevelkolommen door te ontwikkelen.
Pieters Bouwtechniek is samen met Hi-Con verantwoordelijk voor het ontwerp en de engineering van de beeldbepalende balkons en buitenkolommen. Goudstikker - de Vries B.V. is hoofdconstructeur van het project.
Team: Orange Architects, Hi-Con Nederland, Goudstikker - de Vries B.V., Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V., Pieters Bouwtechniek
Jurymotivatie:
"Dit appartementengebouw heeft vele bijzondere kenmerken, waarbij de architectonische toepassing van het ultra-hogesterktebeton in de ultradunne balkons en kolommen het meest in het oog springt. Daarbij is deze betontoepassing tevens CO2-besparend."
Hoog Lindoduin
Hoog Lindoduin in Scheveningen is een markant L-vormig woongebouw met 14 verdiepingen en 182 sociale galerijwoningen. In opdracht van woningcorporatie Vestia is het gebouw grootschalig vernieuwd waarbij het gebouw tot op het betoncasco is gestript om plaats te maken voor eenzelfde aantal woningen, naar ontwerp van Splinter Architecten.
Een grote kwaliteitssprong is gemaakt op het gebied van duurzaamheid, woningplattegrond, wooncomfort, energiezuinigheid, geluidsisolatie, brandveiligheid en esthetische uitstraling. Het gebouw is gasloos. Elke woning heeft een individuele warmtepomp gekregen die is aangesloten op een bodembron voor warmte en koeling.
Alle consoles, balkons en galerijen van deze markante galerijflat moesten vervangen worden vanuit veiligheidsoogpunt. Deze werkzaamheden zijn gecombineerd met een grootschalige renovatie van de woningen zelf.
In nauwe samenwerking met Normteq heeft Pieters Bouwtechniek een oplossing bedacht voor de ultra slanke consoles van de balkons/galerij. Staal buiten de thermische schil was niet wenselijk vanwege het zeeklimaat in Scheveningen. Daarnaast was het de opgave een zo dun mogelijke constructie te verzinnen voor o.a. maximaal daglicht en vrije hoogte. Dat is uiteindelijk gelukt middels een vernuftige staalverbinding in de betonnen consoles die middels voorspanning tegen het bestaande betonnen casco is gespannen. Ook de moeren voor de voorspanning zijn nadien aangegoten, waardoor een duurzame knoop is gerealiseerd. Alleen dankzij de mooie samenwerking met alle partners (Normteq, Vestia, BAM Wonen, Jan Splinter, ABT en HCI Betonindustrie B.V.) hebben we deze verbinding uiteindelijk goed kunnen realiseren.
Betonprijs
Deze prestigieuze prijs wordt sinds 1979 elke 2 jaar uitgereikt aan toonaangevende projecten in de betonbouwsector om de kennis en kunde in de hele Nederlandse betonsector te vergroten. Deze projecten zijn een voorbeeld van o.a. intelligente, verantwoorde, toekomstgerichte, waardevolle en inspirerende toepassingen van het materiaal beton.
Voor de Betonprijs komen bouwwerken of -delen (in de brede betekenis van het woord) in aanmerking die in Nederland zijn gerealiseerd door Nederlandse of buitenlandse bedrijven. Ook projecten die door Nederlandse bedrijven zijn gerealiseerd in het buitenland, kunnen in aanmerking komen met als voorwaarde dat er een wezenlijke bijdrage moet zijn geweest van Nederlandse betonexpertise.
De Betonprijs wordt iedere twee jaar georganiseerd op initiatief van de Betonvereniging, het kennisplatform binnen de (beton)bouw.
Terug naar het nieuwsoverzicht