3 Pieters projecten genomineerd Nationale Staalprijs 2024

15 juli 2024

Ook dit jaar zijn verschillende Pieters projecten ingediend voor de Staalprijs 2024. Dit is de tweejaarlijkse bouwprijs voor projecten in staal. De Nationale Staalprijs bestaat sinds 1971 en wordt uitgeschreven door Bouwen met Staal. De jury kan projecten nomineren in vijf categorieën. Daarnaast heeft de jury de mogelijkheid om, over alle categorieën heen, een van de deelnemende projecten te bekronen met de Nationale Hergebruiksprijs Staal 2024. De uitslag wordt bekengemaakt tijdens de Nationale Staalbouwdag. Drie Pieters projecten zijn genomineerd.

Hulpwarmtecentrale Amsterdam South Connection
De Hulpwarmtecentrale Amsterdam South Connection is gebouwd in opdracht van Vattenfall en voedt het  stadsverwarmingsnet van Amsterdam. Ze ligt in de driehoek tussen de rijksweg A4 en ring A10 en de sporen van metro en trein.

Spil in het concept van de hulpwarmtecentrale is een heetwaterbuffer van 3.600 kubieke meter inhoud. Deze buffer zorgt ervoor dat warmte uit AEB kan worden opgeslagen, om als de vraag daar is, te worden doorgeleverd naar de achterliggende stadswijken Zuideramstel en Nieuw West. De hulpwarmtecentrale faciliteert de groei van het stadswarmtenet, vergroot de leveringszekerheid, waarborgt de noodzakelijke vergroening van de warmteopwekking, verhoogt de capaciteit en verbetert de flexibiliteit van warmte-opwekking (multi source). De constructie bestaat uit een laag en hoog dak met daarachter het Buffervat. 

Statenjachtstraat, Amsterdam
In Amsterdam Noord is een bestaande torenflat in eigendom van Eigen Haard volledig gerenoveerd om aan de hedendaagse eisen te voldoen. Daarbij zijn er nieuwe appartementen toegevoegd aan de flat, bestaande uit 2 en 3 kamer woningen. De flat van 112 woningen en 15 bouwlagen hoog, kreeg in totaal 49 nieuwe woningen aan de koppen. Hiervoor is een lichte staalconstructie ontworpen met kanaalplaatvloeren van slechts 150 mm hoog, om binnen de bouwhoogte van de bestaande flat te blijven.

Villa Meijendel
Deze villa staat in de zoom van het bosrijke duingebied van Wassenaar. Door de glazen gevels waan je je op de woonverdieping in het bos. Een lichtstraat over bijna de volledige lengte zorgt voor daglicht van boven. Staal is letterlijk en figuurlijk het dragende element in het ontwerp. Het bepaalt het beeld, samen met het glas en het is tegelijkertijd de hoofddraagconstructie. Die constructie is een kit of parts van lichtgewicht, prefab bouwelementen. 

Prijsuitreiking
Uit de genomineerde projecten kan de jury in elke categorie een Nationale Staalprijs toekennen. De winnaars van de Nationale Staalprijs en Hergebruiksprijs Staal 2024 worden bekend gemaakt tijdens de Staalbouwdag 2024, dinsdag 15 oktober a.s. in het AFAS Theater in Leusden.
 

Hulpwarmtecentrale Amsterdam South Connection
Statenjachtstraat, Amsterdam


Terug naar het nieuwsoverzicht