De sociale kant van de bouw

7 januari 2020

Veel mensen beschouwen de bouw nog steeds als een mannenwereld. Paula Zee (23), Rianne Stobbe (26) en Evelijn Vink (27) bewijzen het tegendeel.

Paula, Rianne en Evelijn werken bij Pieters in de Zwolse Biljartfabriek, waar architecten, ingenieurs, ontwerpers, technici en creatieve strategen onder één dak werken. Een dynamische werkomgeving die goed bij de drie jonge vrouwen past. Of ze alle drie heel bewust hebben gekozen voor een carrière in de bouw? Nee, dat niet. Voor Paula was de keuze voor de studie Bouwkunde zelfs puur toeval. ‘Ik had moeite met kiezen en ging tijdens een voorlichtingsavond op de gok voor Bouwkunde. Ik vond het zo leuk dat ik besloot naar een open dag te gaan’, vertelt ze. Ook voor Rianne lag de keuze niet direct voor de hand. ‘Het maakte mij niet zoveel uit, zolang ik maar wiskunde kreeg. Mijn wiskundedocent van de middelbare school adviseerde me om Bouwkunde te gaan studeren en daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor’, aldus Rianne. Hun collega Evelijn, die sinds begin november bij Pieters werkt, koos een andere route: zij studeerde Civiele Techniek aan de TU Delft. Wat de drie gemeen hebben is een fascinatie voor de sociale kant van de bouw: ‘Als constructeurs en modelleurs maken we gebouwen die mensen daadwerkelijk gaan gebruiken. Het blijft dus niet alleen bij het maken van tekeningen en berekeningen’, zegt Evelijn.

Uitdaging en afwisseling
De drie zijn te spreken over hun werk bij Pieters. Modelleur/constructeur Rianne vindt afwisseling in haar werk erg belangrijk. ‘In mijn eerste baan bij een ander bedrijf deed ik over het algemeen repeterend werk. Na het horen van goede verhalen van een oud-collega die bij Pieters aan de slag was gegaan, besloot ik de overstap ook te maken.’ Bij Pieters is er afwisseling genoeg voor Rianne. Alle soorten projecten zijn inmiddels al langsgekomen, van woningen en appartementen tot scholen en winkels. ‘Ik heb hier veel uitdaging, soms misschien iets té veel. Al heb ik liever te veel dan te weinig’, voegt ze er snel aan toe. Ook Paula houdt van de afwisseling en uitdaging in haar werk als modelleur/constructeur. ‘Ik leer elke dag wel iets nieuws. Zo heb ik vanmorgen nog een uitdagende berekening afgerond’, zegt ze. Constructeur Evelijn, die haar eerste werkdagen pas achter de rug heeft, koos bewust voor Pieters. ‘Hoewel Pieters kleiner is dan andere ingenieursbureaus, is de afdeling constructie juist groter. Ik verwacht daarom dat ik hier de kans krijg om samen te werken met specialisten van wie ik het vak goed kan leren. Ook zie ik genoeg doorgroeimogelijkheden om uiteindelijk als constructief ontwerper aan grotere projecten te kunnen werken. Je bent dan veel eerder in het proces betrokken. Het lijkt me fantastisch om zelf een draagconstructie te ontwerpen voor de vorm die de architect heeft bedacht.’ Rianne ziet zichzelf in de toekomst wel in een leidinggevende functie. ‘Over een jaar of tien zou ik minder willen rekenen en meer willen managen. Ik hou van contact met mensen en vind het bijvoorbeeld heel leuk om te overleggen met architecten en aannemers’, zegt ze.

Communiceren zonder woorden
En dan de meest prangende vraag: is de bouw volgens Paula, Rianne en Evelijn nog steeds een mannenwereld? ‘Toen ik bouwkunde studeerde, vroegen sommige mensen aan me of ik bouwvakker ging worden’, zegt Paula. ‘Ik denk dat veel mensen een verkeerd beeld hebben van de bouw. Het is veel breder en socialer dan ze denken.’ Goed modelleren en construeren vraagt namelijk ook om nauwe samenwerking en heldere communicatie. ‘Je kunt achter je bureau van alles bedenken, maar uiteindelijk moeten de uitvoerders op de bouwplaats het wel kunnen maken. Je moet goed nadenken over hoe je iets op papier zet zodat iedereen het begrijpt, omdat we met onze tekeningen eigenlijk zonder woorden communiceren. Alle betrokken partijen moeten dezelfde informatie uit de tekeningen halen, anders gaat het mis tijdens de bouw’, zegt Paula. Evelijn vindt dat er wel eens iets kan worden gedaan aan de beeldvorming over werken in de bouw. ‘Als je de site van een willekeurig bedrijf opent, dan zie je vaak alleen maar foto’s van mannen. Eenmaal binnen blijkt dat vaak heel erg mee te vallen’, zegt ze. Dat was ook bij Pieters het geval. ‘We hebben een goede mix tussen mannen en vrouwen en dat werkt heel goed’, besluit Rianne.

Boven: vlnr Paula Zee, Rianne Stobbe en Evelijn Vink | Onder: Pieters Bouwtechniek Zwolle


Terug naar het nieuwsoverzicht