3 Pieters projecten winnaar Nationale Staalprijs 2024

15 oktober 2024

Dinsdag 15 oktober vond de uitreiking van de Nationale Staalprijs 2024 plaats. Maar liefst 3 Pieters projecten kwamen als winnaar uit de bus! In de categorie Industriebouw is de Hulpwarmtecentrale Amsterdam South Connection de winnaar. In de categorie Woningbouw zijn er zelfs 2 winnaars: Statenjachtstraat in Amsterdam en Villa Meijendel in Wassenaar.

We zijn erg trots op het feit dat van de 7 winnaars, 3 projecten van Pieters zijn.

De overige winnaars zijn:

  • The Grand Courtyard Pavilion at the OWO, Londen in de categorie Utiliteitsbouw
  • Renovatie Haringvlietbrug, Numansdorp in de categorie Infrastructuur
  • De trap van de heuvel, Sant Josep de sa Talaia in de categorie Karakteristieke stalen bouwdelen
  • De Hergebruiksprijs Staal gaat naar LAB42, Amsterdam

Hulpwarmtecentrale Amsterdam South Connection
De Hulpwarmtecentrale Amsterdam South Connection is gebouwd in opdracht van Vattenfall en voedt het  stadsverwarmingsnet van Amsterdam. Ze ligt in de driehoek tussen de rijksweg A4 en ring A10 en de sporen van metro en trein.

Spil in het concept van de hulpwarmtecentrale is een heetwaterbuffer van 3.600 kubieke meter inhoud. Deze buffer zorgt ervoor dat warmte uit AEB kan worden opgeslagen, om als de vraag daar is, te worden doorgeleverd naar de achterliggende stadswijken Zuideramstel en Nieuw West. De hulpwarmtecentrale faciliteert de groei van het stadswarmtenet, vergroot de leveringszekerheid, waarborgt de noodzakelijke vergroening van de warmteopwekking, verhoogt de capaciteit en verbetert de flexibiliteit van warmte-opwekking (multi source). De constructie bestaat uit een laag en hoog dak met daarachter het Buffervat.

Projectpartners
Architectuur: Willem Schutter, Schutter-ETH, Haarlem
Constructief Ontwerp: Bouwadviesbureau Strackee, Amsterdam
Uitvoering: Friso Bouwgroep, Sneek en Equans West-Nederland, Zaandam
Staalconstructie: Kampstaal, Emmeloord
Uitwerking constructie: Pieters Bouwtechniek
Bouwkundige uitwerking: Pieters Bouwkunde

Statenjachtstraat, Amsterdam
In Amsterdam Noord is een bestaande torenflat in eigendom van Eigen Haard volledig gerenoveerd om aan de hedendaagse eisen te voldoen. Daarbij zijn er nieuwe appartementen toegevoegd aan de flat, bestaande uit 2 en 3 kamer woningen. De flat van 112 woningen en 15 bouwlagen hoog, kreeg in totaal 49 nieuwe woningen aan de koppen. Hiervoor is een lichte staalconstructie ontworpen met kanaalplaatvloeren van slechts 150 mm hoog, om binnen de bouwhoogte van de bestaande flat te blijven.

Projectpartners
Architectuur: Vanschagen Architecten, Rotterdam
Constructief Ontwerp: Pieters Bouwtechniek
Uitvoering: KBK Bouwgroep, Volendam
Staalconstructie: Siem Steur Staalconstructies, Volendam
Bouwkundige uitwerking: Pieters Bouwkunde

Villa Meijendel in Wassenaar
Jan Pesman, een van de oprichters en partners van cepezed, is zowel opdrachtgever als architect van Villa Meijendel. De villa staat in de zoom van het bosrijke duingebied van Wassenaar, met aan de overkant van de weg een golfbaan, die juist een ver zicht garandeert. Jan en zijn vrouw Ina wensten zich een uniek huis voor deze unieke plek. In hun geval hield dat in dat het een huis zou worden waar je binnen het gevoel hebt dat je buiten bent. Door de glazen gevels rondom waan je je op de woonverdieping in het bos. Een lichtstraat over bijna de volledige lengte vult de villa met daglicht van boven en laat je het weer en de jaargetijden ten volle beleven. 

Het huis is volledig gericht op het beleven van de elementen en de omgeving. Daarbij past een terughoudend, minimalistisch en puur ontwerp. Het heeft een lange, smalle, rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen, waarvan de onderste laag bijna volledig in het duin is geschoven. Aan de voorzijde bevinden zich hier een garage en hal bij de voordeur.

Projectpartners
Architectuur: cepezed
Constructief Ontwerp: Pieters Bouwtechniek
Uitvoering: partieel aanbesteed door cepezedbpouwteam
Staalconstructie: Severfield Steel Construction Netherlands, Rijssen

De Nationale Staalprijs bestaat sinds 1971 en wordt tweejaarlijks uitgeschreven door Bouwen met Staal.

Trotse winnaars
Hulpwarmtecentrale Amsterdam South Connection
Statenjachtstraat


Terug naar het nieuwsoverzicht